Bruno is back in town!

Den Värmlandsfödde basisten Bruno Råberg är tillbaka! Den sjätte augusti kom han till Värmlands Museum för en konsert, tillsammans med Karl-Martin Almqvist på sax, gitarristen Susanna Loke Risberg och trumslagaren Chris Montgomery.

Om Bruno Råberg inte är ett namn som har fastnat i minnet hos alla jazzintresserade värmlänningar så lär det bero på att Bruno har bott i USA sedan 1981, först för basstudier för Miroslav Vitous på New England Conservatory, och sedan 1986 som på Berklee College of Music. Han är idag professor i ensemblespel, och han har hela tiden varit aktiv på Bostonscenen. Han har gett ut tio album under eget namn och medverkar på ytterligare 30 utgivningar.

Föreläsningssalen på biblioteket var i det närmaste utsåld, och en inte föraktlig del av publiken kom från Väse, där Bruno tillbringade sin uppväxt. Kapellmästarens spontana upprop visade att Väsepopbandet Farmers från sent 60-tal var nästan fulltaligt denna kväll.

– Vi ska spela några av mina kompositioner, och det blir lyriskt, melodiskt och modernt!

Som professor på Berklee saknar Bruno inte möjligheter att leda intressanta projekt, Han har haft kurser om musiken av Wayne Shorter, Charles Mingus och Ornette Coleman i ensemblemiljö. Kurser i improvisation och sydindiska rytmiska koncept finns också, för att bara nämna ett par.

Programmet Berklee Global Jazz Institute leds av Danilo Pérez, pianist som varit med Wayne Shorter i många år. Där är Bruno med på deras Masters-program med undervisning i komposition.

En julskiva är på gång så smått. Det blir musik för ett ”litet storband” med sex blås och fyra i rytmsektionen. I bandet finns bland andra saxofonisten Walter Kris III och pianisten Kris Davis från Kanada – båda namn som Bruno ser som utmärkta musiker.     

2 svar på ”Bruno is back in town!”

  1. Han heter Bruno Råberg!
    Fantastisk basist redan som tonåring! Spelade f. ö. med Eje Thelin innan USA.

    Svara

Lämna en kommentar