Hos Carlstad Jazz: Änglaspels återkomst!

Mikael Godée—sopransax
Thomas Jäderlund—altsax
Martin Svanström—tenorsax
Lars Birger Almkvist—trumpet
Peter Janson—bas
Göran Kroon—trummor
Stefan Forsén—piano

5 mars kl 18.00, Scandic Winn

Nedanstående är en artikel som skrevs när Änglaspel gästade Carlstad Jazz 23 mars 2011.

Änglaspel har mer än ett tredjedels sekel av färgstark historia på nacken, man var årets Jazz i Sverige-grupp 1982, fick en Grammis 1992 för cd:n Zigidap.och har haft medlemmar som Ann-Sofi Söderqvist och Anders Jormin.

Men det är inte bara historien som är färgstark. Änglaspel 2023 är en hel färgbutik, och man presenterar en unik blandning av jazz, etno, allsång och något av den allmänna ohögtidlighet som skulle passa en levnadsglad studentorkester.

Det är en lustfylld och halsbrytande blandning som serveras av prestigelösa musikanter, men inget av detta lägger hinder i vägen för ett sjujäkla tryck i musiken, som framförs med stor dynamik och med solister som ger allt och lite till. Det rör sig från struttig marsch, fritt spräck till ljuva ensembleklanger över ett stabilt groove.

Ska man nämna två av solisterna vid namn så får det bli Thomas Jäderlund, som på sin altsax skickar iväg solon med en sällsynt kraft och intensitet, och Peter Janson, vars teknik på kontrabasen är helt briljant och han utnyttjar den på ett sätt som fascinerar och fängslar.

Peter Janson 2011

Fascinerar och fängslar gör också hela Änglaspel, och det blir en uppsluppen, kraftfull och gränslös kväll.

Olle Hernegren

Lämna en kommentar