Jazzklubbar har det varit många av i Karlstad, men sällan mer än en i taget. Så när vi nu kan räkna till två jazzorienterade föreningar i kommunen så är det ett steg framåt. Men vad händer nu? Konkurrens på liv och död? Vad säger de ansvariga om att det nu finns två aktörer i stan? Vi pratar med Helén Lundgren, ordförande i Carlstad Jazz, och Alfred Lorinius, som sköter Bakgårdens Jazz.
Vad händer i Bakgården?
Det startade med tre konserter under våren 2022. Det har fortsatt under hösten med bokningar i princip varje torsdag. När detta skrivs har man ordnat tio konserter och har fyra kvar innan finalen med gästartisterna Karl-Martin Almqvist och Chris Montgomery 15 december.
Bakgården Jazz finns på restaurang Bakgården på Kasernhöjden med plats för 40 sittande gäster. Byråkratin är minimal med två personer som jobbar med verksamheten, man för inget medlemsregister och har ingen specifik hemsida för klubben.
Alfred Lorinius berättar:
– Det här halvåret är en försöksverksamhet för mig där jag provar att göra det jag drömt om i flera år, att kunna ha en veckovis återkommande klubb i lilla Karlstad. Vi fick ekonomiskt stöd av kommunen som bidrog till finansieringen med hjälp av en stipendiefond.
Vilken publik vänder ni er till?
– Vi vänder oss till alla åldrar, även om det var en medveten strategi från början att rikta oss mot Universitetet i Karlstad och Ingesund. Jag vet av egen erfarenhet som tidigare student att man vill ut och upptäcka nya och spännande saker. Förvånansvärt många människor i tidig vuxen ålder tycker det är superspännande med jazz. Vår ordinarie konsertavgift är 100 kronor, som är ett mycket lågt pris.
Hur ser framtiden ut?
– Vi kommer att fortsätta i vår i alla fall, även om det ser ut att bli med en sämre budget. Vi har inte vetat förrän nu att vi ska köra vidare, och nu har tiden för många stödansökningar löpt ut.
– Jag har spelat på alla stora klubbar i Sverige och även många stora festivaler och klubbar utomlands under mina tio år som frilans. Just nu vill jag vara mycket nära mina barn och då får jag skapa mina egna speltillfällen där jag bor. Mitt kontaktnät ger mig möjligheten!
– Att vi är två klubbar kan ju inte vara något annat än bra, jazzen får bubbla och förnyas – utvecklas. Senaste året har det även flyttat fler intressanta jazzmusiker till regionen, så det rör på sig.
– Styrkan för Bakgården Jazz är att den kan fungera som en smältdegel för spontana musikaliska möten, där också publiken blir en del av helheten. Det sker något organiskt i närheten mellan scen och publik, och det är mysigt om folk vill käka lite pizza och kanske växla något ord ibland. Sällan att jag upplever att det blir ett problem, snarare en trevlighetsfaktor.
Bakgården har långt ifrån samma organisation som Carlstad Jazz. Bara två som jobbar med verksamheten, man för inget medlemsregister och har ingen specifik hemsida för klubben.
– Men det är också en del av den där helheten på ett sätt. Det kan få lov att kännas spontant och ”underground”…
Samtidigt hos Carlstad Jazz…
Carlstad Jazz har 36 år på nacken, med uppemot 400 konserter, något dussin festivaler och åtskilliga tusen besökare. Fem personer leder det hela på ideell basis. Ekonomin skulle inte tillåta något alls utan verksamhetsbidrag från stat och kommun. Man huserar i rymliga lokaler hos Scandic Winn där man kan klämma in 200 besökare, och en ljudtekniker som hyrs in. Mat och dryck erbjuds! Helén Lundgren är ordförande för Carlstad Jazz.
– Jag är väldigt stolt över våra program som vi försöker hålla varierade, säger Helén. Jag brukar alltid förespråka att vi också ska boka artister som vi vet inte kommer dra publik. Vårt uppdrag är att bjuda Karlstad på bra jazz!
Helén fortsätter:
– Vi fortsätter kämpa för jazzscenen i Karlstad, och vi är väldigt glada att Alfred har startat sin verksamhet. Jag hoppas vi kan samarbeta och stötta varandra. Vi kan inte konkurrera med Bakgården när det gäller antal konserter på ett år, men jag tänker att det är bra: det blir två scener med jazz, men också två scener med lite olika uttryck.
Carlstad Jazz har vad som måste anses som låga biljettpriser: 200 kronor för medlem, 300 om du inte är medlem och 100 kronor för studerande. Jämför detta med valfri artist som kommer till stan för att uppträda på Scalateatern eller CCC – där blir det svårt att komma under tusenlappen för två personer.
– Vi i CJ har så länge jag suttit med i styrelsen pratat om hur vi ska locka yngre publik. Alfreds upplägg bäddar ju för att locka de yngre, både inträde, miljö och marknadsföring. Det är bra jobbat! Jag har uppfattat att jazzscenerna i storstäderna lockar yngre publik, men vi i CJ har inte lyckats hitta rätt kanaler än. Jag känner att vi har en publik som förnyas, men många är ju fortfarande 60 +. Det är inget fel i det, men det måste ju finnas en återväxt!