Christina Gustafsson

Född 1970

Jazzen kom tidigt in i Christinas liv genom en inspirerande lärare som introducerade henne för jazz. Hon gick musiklinjen på Sundsta, och när hon var 16 tog hon upp sången. Johnny Olsson var Christinas lärare i jazzsång. ”Han gjorde stort intryck: han var snäll, tydlig och bedömde om jag hade blueskänsla genom att ge mig Blue Monk som första läxa. Han tyckte tydligen att det funkade, och han var en väldigt uppmuntrande lärare.” Christina började ta små jazzgig under gymnasietiden och hon var aktiv med Grums ungdomsorkester som Janka Johansson ledde. De vann ”Musik direkt” och åkte utomlands på turné.

Christina flyttade till Stockholm när hon var 18, direkt efter musiklinjen, och där började hon sjunga med musiker som Magnus Lindgren, Ronnie Gardiner och Karl-Martin Almqvist.

1994 – 96 bodde hon i New York och studerade vid The New School of Music, startade sitt eget band och spelade ofta på små jazzklubbar på Manhattan.

Tillbaka i Sverige gick hon sånglärarutbildning på KMH och sedan dess har hon varvat lärarrollen med verksamhet som artist.

Hon släppte debut-CD:n Moments Free 2007 och fick positiva reaktioner av kritikerna. Sånär som på en låt var allt material komponerat av Christina, och framfört av gitarristerna Max Schultz och Erik Söderlind, Calle Rasmussen på trummor, Martin Höper på bas och Daniel Karlsson, piano, på några spår.

Det andra albumet kom 2009, hade samma musiker och fick titeln My Move. Här blandas jazzstandards med Christinas egna kompositioner texter av Cecilia Åse, Helena Davidsson och Stefan Danielsson.

2012 kom så The Law Of The Lady med samma sättning men med en blåssektion tillagd. Även denna platta fick mycket beröm i pressen. Samma år fick också Christina erkännande som en vokalist i Europatoppen när hon tilldelades The Anita O’Day Prize.

Webbplats: christinagustafsson.com