Thomas Gustafsson

Född 1948

Thomas Gustafsson växte upp i en musikalisk familj, med en pappa som skrev och arrangerade musik och bland annat satte upp Duke Ellingtons andra kyrkokonsert med Grums Storband och kör.  Thomas var inte så intresserad av skolan och gick aldrig någon formell musikutbildning – på den tiden var det för övrigt klent med musikutbildning på gymnasienivå.

Till Karlstad kom Thomas 1968 efter att ha flyttat runt med familjen. Han började med att spela i dansband i Kristinehamn några år, och han träffade Oddbjörn Bjerknes och Janka Johansson i Karlstad. Alla tre var med i dansbandet Whispers, och när det var uppehåll i turnéerna träffades de i Oddbjörns källare för att jamma och de spelade på Klaraborg. Senare spelade Thomas i konstellationer som Gyllene Snittet, Barabbas och Gränslösa Kapell och jammade på Jazz Spectrum och på Träffen.

Thomas deltog i tvåveckorsjazzkursen på Ingesund sommaren 1975, och han var aktiv i Karlstads jazzliv till 1978. Då kände han, som flera andra, att luften gått ur jazzen i Karlstad och inte räckte att bygga en heltidsverksamhet på.

Stockholm lockade men mycket talade också för Göteborg, och där hamnade Thomas 1978 och har bott där sedan dess. Han har varit verksam som musiker och kompositör i musikgrupperna Entra, Waves, Per-Henrik Wallin Tentet, Bitter Funeral Beer Band, Chapter Seven, Oslo 13 i Norge, Etwas Anders, Maria Eriksson Band, TG Orchestra, 1300 Oslo i Norge, RGG Trio i Polen, EMBLA i Danmark, Lina Nyberg Band, Beches Brew, ENOK, Sundance, Amazonas, Dr. Dingo med flera.

Thomas har också varit föreläsare på högskolor i ämnet Konsten att leva på sin konst, han är verksam i och grundare av Göteborg Artist Center samt producerar, spelar in och ger ut musik på egna etiketten SODAmusic.se.

Webb: www.sodamusic.se/tg-1582674