Bruno Råberg

Född 1954

Bruno Råberg fotograferad av Janis Wilkins.

Bruno Råberg började med dragspel men bytte ut det mot en elbas när han var tolv år och blev medlem i popbandet The Farmers från Väse. Sedan gick han på Älvkullegymnasiet 1970 – 73. Under den tiden studerade han kontrabas för Gunde Boson på Kommunala Musikskolan i Karlstad, och han spelade i skolans ungdomsorkester. Bruno spelade också i bandet Lefvande Musik med bland andra Per-Olov Davidson på fiol och tenorsax, Tord Byström trumpet, Pelle Larsson på Hammond och Henrik Nilsson trummor.

Han gick sedan på Ingesund på klassisk bas 1973 – 74, och det var där han började spela mer jazzmusik under ledning av Pelle Broberg. På Ingesund gick han också på Sveriges första jazzkurs sommaren 1974, och han mötte Red Mitchell, Johnny Olsson och många andra, både lärare och elever som senare blev prominenta musiker.

Brunos första riktiga jazzgig var på Sandgrundsudden sommaren 1974 med Pelle Broberg, pianisten Tore Linusson och trummisen Jörgen Andersson. Bruno kunde inte så många standards och var något orolig inför giggen. Det började med att Pelle annonserade att ”vi lirar All The Things You Are”, och Bruno måste fråga vad det var för låt. Pelle svarade den nervöse Bruno att ”Äsch, det där hör du – a one, a two …”

1974 blev Bruno rekryterad av Eje Thelin och var med i hans band i fyra år. Bruno bodde då i Stockholm och spelade med flera band, bland annat mycket med Stefan Blomquist och Henrik Wartel. Redan under Karlstadstiden hade han börjat jamma med Göran Klinghagen, och 1992 spelade de tillsammans med Dave Wilzcewski på sax och Magnus Gran på trummor i cd:n “Time Again”.

1981 bar det av till USA och New England Conservatory där han studerade bas med Miroslav Vitous. Bruno har varit anställd på Berklee College of Music sedan 1986. Han är idag professor i ensemblespel och har hela tiden varit aktiv på Bostonscenen. Han har gett ut tio album under eget namn och medverkar på ytterligare 30 utgivningar.Under åren 1993 – 2001 turnerade han regelbundet i Skandinavien med Göteborgsgruppen Corpo och pianisten Lars-Erik Norrströms Trio.

Bruno Råbergs webbsajt: www.brunoraberg.com

1 svar på ”Bruno Råberg”

  1. Härligt alltid glada Bruno Råberg, bra underhållare med en del kul upptåg,vi spelade några år i min grupp Lefvande Musik . I Vackra Värmland & I Karlstad. Sandgrundsudden. Skutberget… Musik I Solsta. ..Stadshotel Filipstad. Bygdegård Skattkärr m f l orter. Inspelning Radio Värmland 1973. Finns idag på CD Lefvande Musik 1973. Master Mr Lars Rosin… Lyssna 2 spår sida http://www.yesterday.se

    Svara

Lämna en kommentar