Hans Backenroth

Född 1966 i Karlstad

Hans hade musiken med sig hemifrån: viktigast var nog att hans bror Jan spelade trummor och hade hobbyband. ”Han köpte också mycket skivor, och det var helt klart genom honom som jag fick mycket av mitt intresse.”

Hans gillade ljudet av basen i bandet, även om klassisk gitarr var hans huvudinstrument då. ”Det fanns ingen elbaslärare på kommunala musikskolan. Men då jag var elva år fick jag en billig elbas i julklapp som jag experimenterade med.”

Senare besökte Hans Statts jazzkvällar. Där hörde han Bernt Rosengren för första gången, ungefär 1983.  Och så hörde han Niels-Henning Ørsted-Pedersen och hans trio på Arenan 1984. Det var en kick!

”1983 var jag på jazzkurs på Ingesund. Det var en viktig vecka där jag mötte många generationskamrater som spelade jazz. Många av dessa var redan väldigt framstående och blev sen spelkamrater och kollegor då jag sen flyttade till Stockholm.  Det var också då jag fick intresse för kontrabas och när jag två år senare gick på jazzkursen var det med kontrabas som huvudinstrument”.

Men när Hans kom in i jazzen ordentligt 1984 – 85 så tyckte han plötsligt inte fanns så mycket jazz i Karlstad.

När Karlstad kändes för litet blev det musikutbildning på Birkagården utanför Stockholm och sedan på KMH i Stockholm. I Stockholm började Hans bygga nätverk för att odla kontakter i branschen, och han fick snart engagemang som vikarie.

” 1987 fick jag ett samtal om jag ville vicka i Bernt Rosengrens storband. Efteråt kom Red Mitchell fram till mig och gav mig berömmande ord och välkomnade till Stockholm. Senare fick jag ersätta honom på en fyraveckors USA turné 1991 med Putte Wickman och Arne Domnérus.”

Men innan dess spelade Hans med Fredrik Norén, en trumslagare och bandledare som uppmuntrade många unga musiker. Rekommendationen kom från Esbjörn Svensson. Hans var med i E.S.T. före Dan Berglund, men när Esbjörn visade att han ville satsa allt på den här trion började han känna att han inte riktigt passade in och framförallt att ”då kan ju inte jag vara fri att spela med andra – jag trivs med att göra många olika saker.”

Idag har Hans Backenroth medverkat på över 150 skivutgivningar, turnerat i Europa, USA och Japan och gett ut en cd i eget namn.

Till vardags spelar Hans i många olika sammanhang bland annat med Bernt Rosengren Quartet, Ulf Wakenius och Jan Lundgren, och han hörs ofta med amerikanska solister som Scott Hamilton, Harry Allen och Ken Peplowski. Sedan fyra år leder han husbandet på Blå Måndag på Skansen och är också kapellmästare på Skinnarspelet i Malung. 2016 utsågs Hans till årets kulturstipendiat av Wermländska Sällskapet i Stockholm..

Jag är lyckligt lottad och gör bara grejer som innebär att jag kan forma det jag vill göra själv och jag har fått spela med många av de jazzlegender som jag själv lyssnade på när jag började spela. Jag har aldrig behövt göra sådant som jag inte vill göra eller som jag tycker jag känns fel. Just nu är jag sugen på att sätta ihop en egen grupp, skriva musik. Och planer finns såklart för att göra en ny skiva, jag måste bara bestämma mig för inriktningen för jag har många idéer.

Hemsida: hansbackenroth.com

Lämna en kommentar