Henrik Janson

Född i Skoghall 1961

Henrik började med cello när han var nio år. När han var 14 sökte han till Musikhögskolan i Örebro och kom in där. Men Henrik hade plockat upp gitarren något år innan, och Örebro tog inte emot några gitarrister. Det tvingade fram ett vägval, och Henrik lade ner celloverksamheten, tog sin gitarr och gick musiklinjen på Sundsta i stället.

På Sundsta träffade Henrik PA Carlsson, Johnny Olsson och allt annat jazzfolk. Han kom snart med i Carlstad Big Band och var med där flera år. Under skoltiden spelade han med Nils Landgren, som också gick på Sundsta. Direkt efter gymnasiet jobbade Henrik på skolan som lärare i jazzensemble under ett år, men det var inte hans grej riktigt och dessutom hade han dragit igång jazz-fusion-pop-bandet Mantra. Det blev ett populärt band med gott om spelningar och turnéer, inte minst tack vare det kontaktnät som bandets manager och producent PA Carlsson hade arbetat upp.

Henrik gick jazzkursen på Ingesund när han var 14 år och där träffade han Janne Schaffer, och när det var dags att prya i nian blev det som studiomusiker hos Schaffer.

”Det var skitkul att få hänga med när Cornelis och andra gjorde inspelningar – fantastiskt att jag fick jag fick lära mig allting fast jag var så ung.  Sedan kunde jag börja göra egna inspelningar när jag var 18 – 19 år.”

Det blev flytt till Stockholm när Henrik var 20, och där har han förblivit. Han har fortsatt att spela med Nisse Landgren och hans Funk Unit, och med bland andra Magnus Lindgren. Men det dominerande har varit engagemanget i Janson & Janson, den arrangörsverksamhet som han driver tillsammans med brodern Ulf. De två har gjort mängder av arrangemang för stråkar, blås och full orkester för skivinspelningar och tv-produktioner. Drygt 500 av de låtar de medverkat på finns i en spellista på Spotify:

Under alla år har Henrik haft svårt att hinna med sina egna grejer, men på senare år har han trappat ner på turnerandet för att skapa egen musik, som också kan hörs på Spotify:

Närmast på gång? En skiva med Magnus Lindgren ska spelas in under 2019. Ingen risk för dålig orderingång verkar det som.

Lämna en kommentar