Karl-Martin Almqvist

Född 1968 i Karlstad

Karl-Martin Almqvist föddes in i en musikintresserad familj där pappa spelade piano, men framför allt var det föräldrarnas engagemang i Missionskyrkan och dess musikverksamhet som väckte intresset. Karl-Martin började spela piano som 7-åring och han gick på kommunala musikskolan. Men en dag förklarade han för sina föräldrar att han ville spela saxofon. ”Jag tror att jag blev inspirerad av att se kyrkans musikkår spela, och när jag var nio år fick jag en altsax. I kommunala musikskolan hade jag turen att få Kjell Håkansson som både saxlärare och ensembleledare. Jag spelade i saxkvartett, med Melker Steens Svänggäng och i Skåre Big Band.”

Senare träffade Karl-Martin Håkan Werling som då var vikarie på musikskolan, och han gjorde ett starkt intryck. ”Håkan Werling och Kjell Håkansson var de som betydde mest för mig under min tid i Karlstad, inte minst som lärare på musikutbildningen på Sundstagymnasiet. Det var en fantastisk tid! Jag spelade en del med Carlstad Big Band och i en mindre ensemble med några äldre musikanter.”

Efter gymnasiet blev det Skurups folkhögskola 1987, vilket också var en viktig tid – att få komma hemifrån, träffa likasinnande och få saxutbildning av Cennet Jönsson. Första egna bandet var med Hans Backenroth, Janne Lundgren och Leroy Lowe.  Sedan blev det musikhögskola i Malmö några år med många spelningar bland annat i Monday Night Big Band.

Så småningom hamnade Karl-Martin i New York, där han hade kompisar som Rigmor Gustafsson och Krister Jonsson som gick i skola där. 1994 slutade K-M med det han höll på med, sade upp sin lägenhet och stack över Atlanten. Två år blev vistelsen där, han gick på Mannes College of Music (som senare köptes upp av New School of Music), spelade på klubbarna och knöt mängder med kontakter. ”Det lärde mig nyttan av personliga kontakter, att prata och att träffa och prata med människor fysiskt – det är minst lika viktigt idag, trots alla digitala möjligheter”.

Efter New York återkom Karl-Martin till Malmö, denna gång som saxlärare på Skurup, innan han flyttade till Stockholm 1998. Där spelade han med bland andra Rigmor Gustafssons kvartett, Patrik Boman Seven Piece Machine, Daniel Karlsson, Nils Landgrens Funk Unit och Stockholm Jazz Orchestra. Under åtta år var han dessutom fast frilansare i Norrbotten Big Band. Då hörde DR Big Band i Köpenhamn av sig, och efter en lång uttagningsprocess fick Karl-Martin fast anställning i bandet. Sedan 2014 bor han med familj i Malmö, på pendlaravstånd från danska radions storband.

Lämna en kommentar