Magnus Dölerud

Född 1982

Magnus började spela saxofon när han var tio år, och han kände direkt att det här var hans instrument. Han studerade på Sundstagymnasiet 1998 – 2001, och där blev Håkan Werling en mycket viktig lärare och inspiratör och en stor anledning till ett fortsatt liv inom musiken. Efter Sundstagymnasiet fortsatte han på folkhögskolorna I Bollnäs och Svalöv och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Under sin tid vid KMH hade han många av våra mest framstående musiker som lärare, till exempel Karlstadsaxofonisten Karl-Martin Almqvist som redan under gymnasieåren varit en stor förebild, därtill Johan Hörlén, Robert Nordmark och Alberto Pinton.  Efter sin examen blev Magnus blivit kvar i Stockholm som frilansande musiker.

År 2008 blev han med i Fredrik Norén Band.  I över 30 år hade Norén tagit sig an unga musiker och gett dem bästa tänkbara start i karriären. Som medlem fick Magnus medverka på konserter och turnéer i både Sverige och USA, och på cd:n Inside Up.

  Efter att ha spelat sex år tillsammans med Erik Lindeborg, Lars Ekman och Gustav Nahlin i Magnus Dölerud kvartett släppte Magnus 2013 debutalbumet My Village.

Sedan 2017 leder han tillsammans med Dan Johansson Dölerud Johansson Quintet. Kvintetten består förutom Dan och Magnus av Torbjörn Gulz, Palle Danielsson och Fredrik Rundqvist. I november 2018 släppte gruppen albumet Echoes & Sounds.

  Magnus har också jobbat med många av de ledande svenska storbanden, som Konserthusets Blue House Jazz Orchestra, Norrbotten Big Band, Ann-Sofi Söderquist Jazz Orchestra, Peter Asplund Big Band och skandinaviska Glenn Miller Orchestra.  Sedan hösten 2018 är Magnus medlem i Elaria Orchestra, Sveriges första jämställda storband.

   Som medlem i oktetten Quiet Nights Orchestra har Magnus turnerat i Sverige och Europa, och medverkar på gruppens album Chapter One och Movin’.

Megnus Döleruds webbplats: magnusdolerud.com

Lämna en kommentar