Rigmor Gustafsson

Född 1966

Rigmors uppväxt präglades av hennes mors frånfälle när Rigmor var sju år. Hon tyckte om att gå in i sin egen värld och att vara ensam, ofta med sin gitarr som sällskap. Genom att använda både sin egen och sin brors enkla kassettbandspelare kunde hon spela in, sjunga med och lägga på stämmor. Medan den ena bandspelaren spelade upp musiken spelade hon in den och la på sin egen sång eller gitarr på den andra.

När Rigmor började på Kommunala musikskolan fick hon Jan ”Janka” Johansson som lärare. Han var en eldsjäl som ville få alla att spela och som inte gjorde skillnad mellan olika uttryck. Allt var musik!

Rigmor gick musiklinjen på Sundstagymnasiet med klassisk gitarr som huvudinstrument. När hon insåg att improvisationen saknades i utbildningen bytte hon till jazzgitarr. Nu kunde hon ta sig an Donna Lee och andra jazzklassiker och skapa sina egna versioner. Efter gymnasiet följde ett år på Ingesund i Arvika, och dess nybildade afrolinje.

Efter utbildning på KMH, varvat med flitigt spelande runt om i Stockholm, bland annat med tjejbandet Lady Be Good, bar det av till New York för fortsatta studier på New School of Music. Här bildade hon också sitt första band, Rigmor Gustafsson Quintet, som turnerade i Tyskland, hade hyfsat med jobb i New York, till och med på legendariska Birdland.

Lagom till att hennes visum höll på att gå ut och det var frestande att stanna som illegal invandrare fick hon ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till. Ville hon bli lärare i jazzsång på Musikhögskolan i Stockholm? Det ville Rigmor och med sig hem till Sverige tog hon en demoinspelning med kvintetten, det som skulle komma att bli hennes första platta In the light of day utgiven på skivbolaget Prophone.

Efter fyra år lämnade Rigmor KMH för att satsa allt på ett kort, ett liv som frilansande sångerska. Det har blivit många konserter, turnéer, skivor och samarbeten, med namn som Jeanette Lindström, Lina Nyberg, Nils Landgren, Danska Radions storband och Kungliga Filharmonikerna.

Diskografi:

  • Rigmor Live med sin första helsvenska grupp med pianisten Jakob Karlzon i spetsen kom 2003.
  •  I Will Wait For You (2003), första skivan på tyska skivbolaget ACT.
  • Close To You – Celebrating Dionne Warwick (2004) med den franske pianisten Jacky Terrasson.
  • Alone With You (2007) med ny egen grupp. Grammisbelönad.
  • Calling You (2010) gjorde i samarbete med den österrikiska stråkkvartetten radio.string.quintet.vienna.
  • When You Make Me Smile (2014) med jazzgrupp och Dalasinfoniettan.
  • Come Home (2019) presenterar nyskriven musik av Rigmor själv, Kate Bush, Joni Mitchell och Tanita Tikaram.

Webb: rigmorgustafsson.com

Lämna en kommentar