Stefan Blomquist

Född 1956                       

Stefan började med pianolektioner för Lydia Wartel (mamma till Henrik och Jonny). Efter att ha gått ut gymnasiet satt han i kommunala musikskolans lokaler på Klaraborg och övade. Där träffade han på många av de som formade Karlstads jazzliv i mitten av 70-talet.

”Jazz Spectrum blev en viktig samlingsplats där man kunde hoppa in i olika sammanhang, allt var lekfullt och opretentiöst.”

Somrarna 1973 och 1974 gick Stefan på jazzkurs på Ingesund, kurser som var kända för att vara bra. En av lärarna där var Ulf Adåker, trumpetare i EGBA. Gruppens pianist Harald Svensson skulle flytta till Ljungskile, och Ulf sa ”Stefan, om du kommer till Stockholm så ring mig” och lämnade över ett telefonnummer. 

 Stefan flyttade till Stockholm 1978 och kom in på Musikhögskolan.  Han ringde till Ulf Adåker som undrade vad Stefan hade för sig andra veckan i september. ”Ja, jag ska börja på skolan”. ”Nej, du ska hänga med på två veckors turné med EGBA till Danmark.”  Det var bara för Stefan att haka på och sen var musiklivet igång. 

Sedan dess har Stefan Blomquist medverkat i otaliga projekt, bland annat:

  • Gustavo Bergalli kvintett och Björn Alke kvartett.
  • Två LP med jazzgitarristen Anders Karlén: Way out och Nuanstances på skivbolaget Mistlur.
  • Medlem i gruppen Imperiet, som han turnerade med mellan 1987 – 89 och som spelade in två skivor, Tiggarens tal och Live at Sardines.
  • Formade tillsammans med saxofonisten David Wilchewski gruppen ” I don´t know Betty, but I think you can dance to it.”
  • Studiomusikerarbete på Mistlur med bland andra produktioner med Docenterna, Percussion All Stars, Thåströms första soloalbum, Lädernunnorna och Ann-Kristin Hedmark. 
  • Långvarigt samarbete med Janne Schaffer, bland annat i trion Schaffer/ J:son Lindh/ Blomquist, och Schaffer Electric Band, samt spelar in och medverkar på ett stort antal skivproduktioner inspelade i hans studio.
  • Comeback med EGBA
  • Medlem i Fläsket Brinner
  • Spelat in filmmusik till Stig Helmer Story

Lämna en kommentar