Ellington i Karlstad – här är programmet!

Andra världskriget var på gång och 1939 skulle komma att bli det sista året på ett tag med någorlunda normal musikverksamhet i Sverige. Men det började bra: Duke Ellingtons orkester kom till Europa för enstaka spelningar i Belgien, Frankrike och Holland – samt en omfattande turné i Sverige, med avstickare till Köpenhamn och Oslo. 19 spelningar var planerade under april, och tisdagen den 18 var avsatt för två konserter på Vänershov i Karlstad, 19.15 respektive 21.15.

Det blev två fulla hus som tillsammans med NWT:s recensent fick beundra ”den fenomenala skickligheten” hos orkesterns musiker, även om musiken karaktäriserades som ”hetsande, larmande och intensiv” i överkant. Men kompositioner som Caravan och Sophisticated Lady erbjöd en stunds välgörande avbrott. i intensiteten.

Konsertprogrammet omfattade inte mindre än 36 låtar och turligt nog tog Barbro Jörnestams pappa med programmet hem. Och denna trycksak har Barbro vårdat, spröd som det finaste pergament, och som som jag fick låna för att scanna in. Ladda ner den här, öppna med Adobe Acrobat och välj gärna ”Dubbelsidig vy” under ”Sidvisning”.

Tack för detta, Barbro! Andra som sitter på text, bild eller ljud från Karlstads jazzliv är välkomna! Närmast kommer en konsert från 1986 med oktetten PB Sax Group. PB = Pelle Broberg!

Lämna en kommentar