Dragspelet tände en generation

Den som tycker att dragspelet inte hör hemma i jazzmiljön bör tänka en gång till. Mången jazzare har fått sina första musikaliska intryck och kunskaper på ”fattigmans piano”, som det har kallats. Ett dragspel av god kvalitet kostade i slutet av 1940-talet omkring 500 kronor, och med en arbetares årslön runt 3.000 kronor före skatt var det ändå en stor investering. Hagströms förstod det, och när företaget tog initiativet att erbjuda avbetalningar gjorde man bälgaspelet åtkomligt för många.

Hagströms fabrik i Älvdalen producerade som mest 10.000 dragspel om året, lägg därtill många andra fabriker – sex till bara i Älvdalen – och en viss import så ser man en sjudande marknad. Men det var svårt att lära sig spela dragspel, så många instrument hamnade förmodligen i en låda i källaren. Då erbjöd Hagströms utbildning som gav 70.000 svenskar kunskaper om dragspel, och musikteori dessutom – här hade man melodi, komp och bas i samma förpackning.

Detta innebar en bra grund för den som ville gå vidare. Det ville bland andra Lennart Åberg, Bengt Hallberg, Bosse Broberg, Jan Allan, Kjell Öhman, Bernt Rosengren och Lars Gullin.

Bland dragspelarna i Karlstad fanns Östen Lander, född 1927. Han var dessutom tenorsaxofonist och orkesterledare. Bengt Hedman, entusiast och ansvarig för Facebook-gruppen Musik med dragspel, berättar om Östen:

”Östen Lander var under mitten och senare delen av 1900-talet en av de mest kända musikerna i Karlstadtrakten. Han föddes 20 september 1927 i Hammarö församling och började spela instrument redan vid 12 års ålder. Det blev självstudier och privata studier och det blev saxofon, klarinett och dragspel som blev hans instrument. Med tiden blev det egna orkestrar och många olika konstellationer som han deltog i.
Det är som jazzdragspelare som jag lärde känna Östen. Han var under senare delen av 1900-talet medlem i dragspelsklubben Solstadsbälgarna. Jag fick personligen några kassettband av honom där han dokumenterat sitt intresse för jazz på dragspel.”

Informationen om dragspelets historia kommer från Mikael Jansson, författare av den utmärkta boken Musik för Miljoner, som berättar musiktillverkaren Hagströms historia. Rekommenderas! Slutsåld i handeln men den som är intresserad bör mejla hagstromparts@hagstromparts.se för att få tag på eventuella kvarvarande ex.

Inspelningarna nedan är gjorda av Sveriges Radio P3 som sände under rubriken Lunchmusik från Karlstad, någon gång på 1970-talet. Förutom Östen Lander hör vi Bertil Johansson på piano, Johnny Olsson på bas och Peter Bertilsson vid trummorna. Presentatör är Tage Lundström.

What a Difference a Day Makes
Why Do You Love Me?
I Should Care
Intervju
Body and Soul
Meditation
Get Happy

1 svar på ”Dragspelet tände en generation”

  1. Trodde att jag hade stenkoll på svenska jazzdragspelare MEN Östen Lander har gått under min radar.
    Är mycket imponerad av hans spel , i slutet av -70 gjorde jag serien ”Jazzspel på Dragspel” SR P2, där borde Östen varit med.
    Har själv spelat mycket och gjort skivan ” Blue Concept ” med jazzdragspelaren Göran Palm från Bollnäs, han är oxå en spelare att hylla, men som sagt jag är djupt impad av Östen Lander och hans läckra spel utan stress med fin frasering och harmonisering.

    Svara

Lämna en kommentar