Det jäser för jazzen på Kasernhöjden

Carlstad Jazz bildades 1986 och har sedan dess varit en trogen leverantör av kvalitetsjazz. Men nog borde det finnas intresse för en mer småskalig och lokal verksamhet, kan man tycka? När Jazz Spectrum lade ner, och intresset för jazz på restauranger och andra lokaler tynade bort var det bara Carlstad Jazz som gällde.

Nu har basisten Alfred Lorinius tagit initiativ till en ny jazzklubb, inte formellt en förening men ett ställe att spela på och kassera in gaget via dörren. Stället heter Bakgården och är en lokal som efterlämnades av regementet I2 när den verksamheten lades ner. Nu finns här en pizzeria och en möjlighet att arrangera konserter som inte kräver så mycket utrymme.

Det utrymme som finns hade torsdagen 26 maj intagits av premiärjazzgruppen. Här fanns Alfred Lorinius, basist och initiativtagare till jazzkvällarna. Och här fanns Jan ”Janka” Johansson, en musikant som lever upp till det nötta uttrycket ”legendarisk”, både som musikant och som pedagog till stor glädje för unga musikanter.

Premiärkvällen var det stimmigt och trivsamt trångt när duon inledde med sin version av There is no greater love, en standard från 1936. Man blandar och ger: Bedårande sommarvals, Moon River och countryinspirerade Help me make it through  the night. Jankas intensitet lockar och tvingar Alfred att ta ut svängarna i sitt spel, och tvärtom. Duospel på sitt bästa!

Trots gemensam hemort hade de två inte mötts förrän Alfred för några veckor sedan hade kontaktat Janka och presenterat sin idé. Båda saknade någon att spela med, och, som Janka uttrycker det ”i det avseendet har det länge varit go’natt i Karlstad”. Alfred hade tillbringat några år i Göteborg, men kommit tillbaka till en halvtidstjänst på Ingesund och en annan halvtid för sina egna idéer. Nu träffades de två för att jamma, och kände att det var kul. Båda känner det inträffande som en lyckträff.

– Det har varit intressanta rep, med nya låtar som poppar upp hela tiden, säger Alfred. Nu har vi försökt koka ner allt till den här konserten.   

Janka har, i likhet med de flesta i branschen, haft ett par kärva år.

– Man spelar ingenting, man tappar kontakter och chops, och man glömmer låttitlar. Men nu är det kul igen, verkligen!

Att samarbetet mellan Alfred och Janka kommer att fortsätta känns självklart. Men innan dess har Alfred Lorinius agerat husband för pianisten Daniel Nolgård (2/6) och saxofonisten William Olsson, en av fyra musikaliska bröder Olsson från Sunne (9/6).

Och till hösten fortsätter satsningen på Bakgården – grattis Jazzkarlstad!    

Lämna en kommentar