Vad hände på Bakgården den 9 juni?

Jo, för tredje gången bjöd Alfred Lorinius på ett möte med en kollega i musikens värld. Nu var det månginstrumentalisten William Olsson som besökte Bakgården för en musikstund.

William behärskar merparten av den instrumentflora som brukar kallas träblås. Saxar, flöjter, klarinetter – you name it, William plays it.

William Olsson

Det är inte första gången Alfred och William möts. Bland annat har man spelat på trio med brodern Edvard Olsson på trummor. När trion i april 2021 kom i kontakt med Jazzimperiet nappade Alfred och William på uppmaningen att streama sin musik via Facebook.

Alfred Lorinius

I många fall har William komponerat en låt som han skickat till Alfred, som i sin tur försett kompositionen med en basgång. Och i andra fall jammar man fram musiken tillsammans.

– Jag är ingen folkmusiker, konstaterar Alfred. Men jag känner stor respekt för folkmusikens tradition, fraseringar och taktkänsla.

Det är bara att konstatera att ord inte riktigt räcker till här: det blir ett svängigt möte mellan folkmusikens traditioner och jazzens standards. Musik som träffar lyssnaren!

– Jag har aldrig spelat mina låtar på det här sättet, och dom är inte tänkta för det heller, konstaterar William Olsson. Det är spännande, för jag har haft vattentäta skott mellan genrerna.
Idag spelar William jazz med bland andra Bäck Brothers på Unity Jazz i Göteborg, och då ansluter emellanåt brodern Samuel på trumpet.
Mera sällan blir det folkmusik blir det med kamrater i Småland.

En lite speciell bransch som William har erfarenhet av är mjölnarens, och tillsammans med en kamrat har han tagit över kvarnen i Björkaholm. Erfarenhet har han från kvarnen i Stöpafors, där skrädmjöl maldes.

Efter de tre konserterna tar konceptet sommar ledigt och ska samtidigt diskutera fram hur fortsättningen i höst ska gestalta sig.
– Det är en utmaning att varje vecka sätta ihop musik för två set, men det är en utmaning som jag gillar, avrundar Alfred.

Lämna en kommentar