Blues en sommareftermiddag

Det var en fin eftermiddag när bluesen tog sig till Skoghall och . På scenen fanns Bert Deivert och hans Copperhead Run, och tillsammans levererade bandet pärlor från den amerikanska södern.

Copperhead Run på scenen!

Countryblues är en av de äldsta formerna av blues, med rötter i tidigt 1900-tal. Populariteten gick upp och ner, men fick en rejäl puff uppåt i samband med att folkmusiken i USA blev uppmärksammad med en revival under mitten på 1900-talet.

Sångtexterna blir berättelser som hämtar innehållet från samhället runtomkring. Under eftermiddagen bjuder Bert på pärlor som Kid Man Blues, Going Down South och Special Agent. Den sistnämnda berättar om att tjuvåka på godståg, och om den hårdhänta omgång som väntade om man upptäcktes av vakterna som hade titeln Special Agent.

Janne Zander och Bert Deivert

Bert Deiverts långa karriär har präglats av countrybluesen. Musiker som Sleepy John Estes och Hank Rachel inspirerade honom att gräva i historien och att utveckla sitt instrumentkunnande. Det gällde inte minst på mandolin där han tillhör den absoluta bluestoppen. 1973 spelade Bert på San Franciscos gator, men ett par år senare var det den svenska bluesscenen som gällde.

Fredrik Lindholm och Per-Arne Pettersson

Arbetet med Bert Deiverts 15:e album är på gång med klassiska äldre blueslåtar från favoritmusiker som Sleepy John Estes och Missisippi Sheiks.
Bert berättar om den nya skivan:
– Alla instrument är akustiska och musiken är en mix av influenser från folkmusik runtom i världen och från äldre blues från sydstaterna i USA. Han har skrivit fyra sånger på albumet, bland annat om sina upplevelser som bluesmusiker i Clarksdale, Mississippi och Bangkok, Thailand. MIna gästmusiker på denna skiva är vänner från Spanien, Danmark, Thailand, och Sverige.

Lämna en kommentar