Årets sista för Bakgården Jazz

Det har blivit dags för eldsjälen Alfred Lorinius att se tillbaka på ett innehållsrikt drygt halvår och fundera över hur nästa termin ska se ut.

Men först är det avslutningskväll med två värmländska gäster. Två som kommer från Karlstad och som har lyckats väl i den tuffa musikbranschen. Vi får höra Karl-Martin Almqvist på tenorsax och Chris Montgomery på trummor, och förstås kvällens värd Alfred Lorinius på bas. Torsdagen 15 december är det alltså säsongsfinal för Bakgården Jazz (Obs! Starttid kl 20.30. Ett längre set musik).

Alfred får berätta mer om musiken:

Kvällen kommer präglas av hårt svängande standards med två av Sveriges främsta musiker på området. Om julstämningen vill sig kommer det även presenteras lite julmusik i jazzkostym.

Den storslagna saxofonisten Karl-Martin har flertalet plattor i sitt namn och medverkat på ännu fler. Han har spelat med den absoluta eliten och tillhör en av landets genom tiderna bästa saxofonister.

Karl-Martin Almqvist kommer ursprungligen från Karlstad. Efter musiklinjen på Sundstagymnasiet flyttade han till Skåne och studier vid Skurups Folkhögskola och fortsatte sedan vid Musikhögskolan i Malmö. I mitten av 90-talet bodde Karl-Martin i New York i två år, där han studerade på The Mannes College of Music. Bland lärarna fanns George Garzone, Bob Mintzer, Reggie Workman, Phil Markowitz med flera.

Under åren i New York spelade Karl-Martin på många av stadens mindre klubbar, men även på mer kända och etablerade ställen som Smalls, Birdland och The Knitting Factory. Efter tiden i New York flyttade Karl-Martin till Stockholm där han spelade och turnerade med band
som Patrik Boman 7PM, Rigmor Gustafsson Kvintett, Moksha, Mathias Landaeus House of Approximation, Stockholm Jazz Orchestra med flera.

Karl-Martin har sedan 2009 spelat mycket i Sydafrika. Sedan 2014 mestadels tillsammans med den extraordinäre pianisten Nduduzo Makhathini, som de senaste åren gett ut plattor på legendariska labeln BlueNote.

Sedan flytten till Öresundsregionen kan Karl-Martin också höras många olika sammanhang, som Jonas Johansens Blanco Y Negro, i det internationella projektet Free Swing med Jaska Lukkarinen trummor, Mattias Welin bas och tyske trumpetgiganten Axel Schlosser, förutom DR Bigband där Karl-Martin är anställd halva året.

Chris Montgomery

Chris Montgomery gick ut Musikhögskolan I Göteborg 2005. Har frilansat sedan dess i både Göteborg och Stockholm där han nu bott sedan 2011. Några grupper och musiker han spelat med under åren är bla:
Harald Svenssons Priming Orchestra, Soundance (Thomas Gustafsson och Staffan Svensson), Our Park (Victor Furbacken och Fabian Kallerdahl), Bohuslän Big Band, Rigmor Gustafsson, Magnus Lindgren,
Lina Nyberg, Svante Thuresson, Radiojazzgruppen, Max Shultz, Leo Lindberg, Palle Danielsson, Bobo Stensson och Georg Riedel.

Lämna en kommentar